Nieuw Weerdinge
Vallaat
Hijken
Vorige slide
Volgende slide

Aankoopmakelaar?

Als u plannen heeft een woning te gaan kopen dan is het goed om over de juiste kennis te beschikken. Deze kennis kunt u in huis halen en voor u laten werken.

Een huis kopen doe je tenslotte maar een paar keer in je leven. Dit maakt dat een gemiddelde koper onervaren is en blijft. Bovendien is het zo dat een koper, op het moment dat deze geïnteresseerd is in een woning veelal geneigd is om de positieve punten sterk naar voren te halen en de minder sterke punten niet of niet volledig te belichten. De zogenaamde “roze bril”. Ook zal een koper zich vaak onvoldoende verdiepen in publiek- en privaatrechterlijke zaken die van belang zijn bij een aankoop.

De verkoper van een woning laat zich in de meeste gevallen bijstaan door een professionele makelaar, die zijn belangen behartigt. Deze professional is bekend met de markt en weet tevens hoe zo goed mogelijk te onderhandelen in het belang van zijn opdrachtgever. Het is belangrijk dat u als koper over  minimaal hetzelfde kennisniveau beschikt en liever nog iets meer.

Verkopersmarkt

Sinds een paar jaar is de huizenmarkt omgeslagen van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. Dit is het gevolg van een grotere vraag naar woningen waarbij het aanbod beperkt is.

In de praktijk komt het erop neer dat we zien dat de meeste aangeboden woningen de interesse hebben van grote groepen potentiële kopers. Eerst zagen we dit in stedelijk gebied ontstaan maar inmiddels kijken kopers vanwege de gestegen prijzen ook buiten de steden en steeds verder van de stad af.

Wat is de rol van een aankoopmakelaar in deze verkopersmarkt?

In eerste instantie heeft de aankoopmakelaar een meerwaarde omdat hij zich dagelijks beweegt in de huizenmarkt en de markt en de verkopend makelaars kent.  Indien de aankoopmakelaar de woonwensen van zijn client kent dan kan hij in zijn netwerk op zoek naar woningen die op de markt komen. Dus voordat de woning is aangemeld op Funda. In dat geval kan hij zijn client bij de eerste ronde van bezichtiging naar voren schuiven. Indien client daadwerkelijk de woning zou willen kopen is het belangrijk dat bij een bieding deze juist wordt opgesteld. Niet alleen de prijs maar ook andere voorwaarden zijn daarbij belangrijk. Dit kan per situatie sterk verschillen.

De aankoopmakelaar kan bij uitstek die situaties goed inschatten.

Verborgen gebreken?

Uw aankoopmakelaar kan met zijn ervaring ook een inschatting maken van de bouwtechnische aspecten van een woning. Hij kan hierbij zelf adviserend optreden of verwijzen naar een specialist die bouwtechnische risico’s in kaart kan brengen. Nog steeds denken veel kopers ten onrechte geen risico’s te lopen met bouwtechnische gebreken omdat zij ervan uitgaan dat dit valt onder het kopje “verborgen gebreken”, en daarmee voor rekening van verkoper komen. In de praktijk valt hier echter heel weinig onder.  Een koper heeft volgens de wet een onderzoeksplicht, wat inhoudt dat de wet ervan uitgaat dat een koper, het gekochte voldoende geïnspecteerd heeft voordat hij tot de koop overgaat. Hierdoor ligt het risico voor een heel groot gedeelte bij de koper en is ook daarvoor voldoende kennis en ervaring noodzakelijk.

Concentreer u daarom op de leuke aspecten van het kopen van een huis zoals het inrichten en verbouwen en laat het onderzoeken en onderhandelen over aan een ervaren aankoopmakelaar.